Dieta i suplementacja w Hashimoto

Dieta i suplementacja w Hashimoto

Czym jest Hashimoto?

 Zacznijmy od tego, czym jest Hashimoto, bo mimo że jest to coraz powszechniejsza choroba, sama nazwa często budzi niepokój i jest wielu osobom nieznana zwłaszcza tym, którzy nie mają z nią do czynienia wśród bliskich.

Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, inaczej określaną jako przewlekłe limfocytowe zapalnie tarczycy, które prowadzi do zniszczenia gruczołu tarczycowego. Nazwa ta została utworzona od nazwiska japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto, który opisał ją jako pierwszy w 1912 r. Dużo częściej zapadają na nią kobiety niż mężczyźni, prawdopodobnie ze względu na udział estrogenów. Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne, co oznacza, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które atakują i niszczą organizm, w tym przypadku tarczycę. Rozwija się ona bardzo powoli i przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. W początkowym okresie może wystąpić przemijająca, łagodna nadczynność tarczycy, następnie po krótko trwającym okresie prawidłowej pracy tarczycy (eutyreozy) pojawia się postępująca niedoczynność wynikająca ze zniszczenia tkanki tarczycowej. Początkowy okres Hashimoto jest często określany, jako subkliniczna niedoczynność tarczycy, a następnie dochodzi już do jawnej niedoczynności.

Objawy Hashimoto

Objawy Hashimoto są bardzo podobne do tych, które występują w niedoczynności tarczycy. Wyróżniamy tu m.in.: spowolniony metabolizm, zaburzenia pamięci, uczucie zimna, depresję, nadmierne zmęczenie, suchą skórę, zaparcia, wypadanie włosów, bóle mięśniowe, sztywność i bóle stawów, utratę miesiączkowania, częste przeziębiania. Dodatkowo mogą wystąpić zaburzenia oddychania, połykania, chrypka, a czasami nawet ból gardła. Często też pojawiają się bóle w klatce piersiowej. U osób z Hashimoto częściej występują choroby serca i rak tarczycy. U kobiet z Hashimoto występuje większe ryzyko poronienia ciąży lub urodzenia dziecka upośledzonego intelektualnie.

 

Przyczyny Hashimoto:

Do przyczyn Hashimoto należą:

  1. Czynniki genetyczne

związane z obecnością określonych genów. Tu jednak bardzo ważna jest epigenetyka, czyli to, jak nasz styl życia wpłynie na geny.

  1. Czynniki środowiskowe:

– brak równowagi hormonalnej

– nadmiar jodu

– infekcje bakteryjne i wirusowe

– nietolerancje i alergie pokarmowe

– częste stosowanie antybiotyków

– dysbioza jelitowa

– przewlekły stres

– zbyt krótki i słabej jakości sen

– toksyny, metale ciężkie

– niektóre lekarstwa

– zanieczyszczenia powietrza

– niedobory składników odżywczych

– substancje antyodżywcze

– palenie papierosów

 

Diagnostyka Hashimoto

 

Nad diagnostyką nie będę się rozwodzić, ponieważ stawianie diagnozy choroby leży w kompetencji lekarza. Wspomnę tylko, że należy wykonać badania z krwi takie jak TSH, FT4, FT3, ATPO, ATG oraz USG tarczycy. Dodatkowo warto zrobić pomocnicze badania, które pomogą ocenić przyczyny, powikłania Hashimoto, choroby współistniejące oraz niedobory witamin i mikroelementów (uzupełnienie ich pozwoli szybciej cieszyć się zdrowiem).

Polecam zrobić m.in. morfologię z rozmazem, lipidogram, próby wątrobowe, fosfatazę alkaliczna, żelazo, ferrytynę, krzywą glukozowo-insulinową, markery stanu zapalnego.

Leczenie Hashimoto

W konwencjonalnym leczeniu Hashimoto zazwyczaj podaje się tyroksynę w postaci tabletek, czyli hormon, którego uszkodzona tarczyca nie jest w stanie wyprodukować w odpowiedniej ilości. Czasami też, pacjenci przyjmują dodatkowo T3. Jednak terapia hormonalna nie wyleczy Hashimoto, które jest chorobą autoimmunologiczną, nie rozwiąże też problemu osłabionego układu odpornościowego. Podawanie hormonów nie spowoduje zatrzymania produkcji przeciwciał, które nadal będą niszczyły tarczycę. Samo branie Euthyroxu czy Letroxu nie rozwiąże problemu.

Przede wszystkim trzeba zająć się układem odpornościowym. Leczenie hormonami może łagodzić objawy, zmniejszać rozmiary wola, wyrównywać niedobór endogennych hormonów, zapobiegać wzrostowi stężenia TSH i w niewielkim stopniu wpływać na zmniejszenie stężenia anty-TPO.

 

Dieta w Hashimoto

Na samym początku zaznaczam i podkreślam, że prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze i ograniczająca składniki antyodżywcze ma ogromny wpływ na stan zdrowia pacjenta. Ważne jest też to, że powinna być indywidualnie dostosowana do osoby chorej. Tylko wtedy będzie skuteczna, ponieważ często współwystępują inne problemy zdrowotne, którymi trzeba się zająć.

Jakie są ogólne zasady diety w Hashimoto?

Komponuj posiłki bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dieta powinna składać się z produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Dbaj o to, żeby Twoje posiłki były jak najbardziej urozmaicone i bogato odżywcze. Wtedy występuje większe prawdopodobieństwo, że dostarczysz sobie wszystkich niezbędnych składników. Wsłuchuj się w swój organizm. Nie zmuszaj się do jedzenia produktów, których nie lubisz. Jeśli np. z jakiegoś powodu nie chcesz jeść mięsa, to nie jedz go. Zarówno na diecie wegetariańskiej jak i ketogenicznej, jesteś w stanie poprawić stan swojej tarczycy. Najlepsza dieta to taka, którą jesteś w stanie przestrzegać. Wszystko musi być indywidualnie dostosowane.

A o to kilka najważniejszych zasad żywienia w Hashimoto:

  • Wyklucz wszelkiego rodzaju przetworzone, gotowe produkty, fast foody, słodycze, słone przekąski, przetworzone mięsa, wędliny, słodkie napoje, alkohol. A jeśli palisz, to najwyższy czas pożegnać się z nałogiem.
  • Wystrzegaj się zbyt dużych i szybkich restrykcji kalorycznych, ponieważ może to doprowadzić do niedożywienia białkowo-kalorycznego, wzrostu poziomu TSH i kortyzolu, co jeszcze bardziej pogorszy pracę tarczycy.
  • Zadbaj o odpowiednią ilość białka, które jest potrzebne do syntezy hormonów tarczycy. Aminokwas białkowy tyrozyna łączy się z jodem i w ten sposób powstają prekursory do syntezy hormonów tarczycy. Białko dodatkowo zwiększa termogenezę, co jest korzystne u osób z nadwagą. Spośród produktów białkowych wybieraj chude mięso z kurczaka, indyka, ryby, jajka, a także rośliny strączkowe i nabiał, jeśli są dobrze tolerowane.
  • Postaw na węglowodany o niskim i średnim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Pozwala to unormować poziom glukozy we krwi i zapobiega występowaniu poposiłkowej hiperinsulinemi. Dobre będą produkty pełnoziarniste, które zawierają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych np. ryż pełnoziarnisty, kasza, ziemniaki, warzywa strączkowe, komosa ryżowa, amarantus.
  • Pamiętaj o odpowiedniej ilości błonnika w diecie(zwiększając ilość błonnika w diecie, pamiętaj o piciu wody, oraz o umiarze, błonnik w nadmiarze, może utrudniać wchłaniane witamin i składników mineralnych) , pomaga on łagodzić, często występujące u osób z Hashimimoto zaparcia, będące wynikiem spowolnionej perystaltyki jelit. Błonnik pomaga również utrzymać uczucie sytości, ogranicza wchłanianie glukozy i tłuszczów, zmniejsza poziom cholesterolu oraz wiąże toksyczne związki i pomaga wydalić je na zewnątrz.
  • Włącz do diety dobrej jakości tłuszcze, a przede wszystkim jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nawet redukując tkankę tłuszczową, nie wolno unikać tłuszczów, ponieważ ich niedobór może nasilać zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego i hormonalnego, a także prowadzić do niedoborów witamin w nich rozpuszczalnych. Polecam tutaj m.in. oliwę z oliwek, awokado, olej lniany, olej z czarnuszki, pestki, orzechy, olej z wiesiołka, tłuste ryby morskie.
  • Wyeliminuj produkty, po których zaobserwowałeś złe samopoczucie, bóle brzucha, biegunki, bóle głowy. Nie warto jeść tego, co nam ewidentnie nie służy i czujemy się po tym źle, nawet jeśli jest to smaczne.
  • Ogranicz lub wyeliminuj soję. Soja może niekorzystnie wpływać na układ hormonalny i upośledzać wchłanianie leków.
  • Włącz produkty bogate w antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami będącymi efektem stresu oksydacyjnego. Wybieraj produkty bogate w witaminy A, C, E, cynk i selen. Spożywaj dużo warzyw i owoców, a zwłaszcza owoce jagodowe, które są bogactwem przeciwutleniaczy, a do tego są pyszne. W okresie zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do warzyw i owoców, dobrym rozwiązaniem jest też suplementacja Acai, lub Acerolą, a także soki z aronią czy czarną porzeczką, które są dobrym źródłem antyoksydantów.
  • Promocja!
    Stara cena:34,99  Nowa cena:34,99 
  • Promocja!
    Stara cena:34,99  Nowa cena:34,99 
  • Włącz do swojego menu jak najwięcej różnego rodzaju warzyw, aby jak najbardziej urozmaicić dietę. Postaw głównie na warzywa surowe, chyba że je źle je tolerujesz, wtedy gotowane na parze. Dobrze sprawdzają się także soki warzywne.
  • Nie zapominaj o owocach. Są źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Spożywaj owoce sezonowe, głównie w ich naturalnej formie.
  • Włącz do diety naturalne probiotyki, takie jak kiszone warzywa (kapusta, ogórki, rzodkiewka, buraki, cytryna, brokuł, kalafior,  a jeśli dobrze tolerujesz to także kefir czy jogurt. Pokarmy te dostarczają bakterii kwasu mlekowego, mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, poprawiają perystaltykę, trawienie, wchłanianie i redukują problemy z jelitami. Pomagają odbudować uszkodzoną florę jelitową, zwalczać stany zapalne oraz wspierają odporność.
  • Włącz domowe buliony/rosoły gotowane na kościach. Zwłaszcza w okresie zimowym. Są one bardzo dobrym i naturalnym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, aminokwasów i kolagenu. Poprawiają odporność, pracę przewodu pokarmowego, dodają energii, zmniejszają uczucie zmęczenia, bóle mięśni i stawów, ryzyko kontuzji.
  • Nie zapomnij o nawodnieniu! Postaw na wodę! Nie tylko pomaga nawadniać organizm, ale i poprawia funkcję przewodu pokarmowego. Warto pić wodę średnio- lub wyskomineralizowaną, która jest bogata w wapń i magnez.

Goitrogeny, nabiał, gluten, czyli kontrowersje wokół diety w Hashimoto.

Związki goitrogenne

W przypadku Hashimoto bardzo często mówi się o ograniczeniu czy nawet eliminacji związków goitrogennych, czyli wolotwórczych. Znajdują się one przede wszystkim w warzywach kapustnych (kapuście, brukselce, brokułach, kalafiorze), a także w soi, orzeszkach ziemnych, kaszy jaglanej czy truskawkach. Ich negatywne działanie polega na wiązaniu się z jodem i zaburzaniu jego wchłaniania do cząsteczek hormonów tarczycy. Jednak obróbka termiczna tych produktów w dużym stopniu prowadzi do inaktywacji tych związków, więc nie należy ich całkowicie eliminować z diety, a nawet warto je jeść, ponieważ zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Musielibyśmy jeść naprawdę ogromne ilości tych produktów, żeby nam zaszkodziły. Nie ma czego się bać, jeśli co jakiś czas zjemy surową kalarepę, czy ugotowane brokuły.

Produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne z supermarketów, które są sprzedawane na skalę przemysłową nie są najlepszej jakości. Kazeina z produktów mlecznych wykazuje duże zdolności antygenowe, może drażnić jelita, a to m.in. w nich zachodzi konwersja hormonów tarczycy, więc nie jest ona wskazana. Również bardzo często u osób z Hashimoto występuje nietolerancja laktozy (w takich przypadkach eliminacja laktozy z diety może powodować obniżenie poziomu TSH). Jednak, jeśli chcesz spożywać produkty mleczne, czujesz się po nich dobrze, lubisz je, to spożywaj je w umiarkowanych ilościach i wybieraj produkty jak najlepszej jakości i jak najmniej przetworzone.

Gluten

Gluten znajduje się w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), ale też w takich produktach jak ketchup, dressingi, sosy, alkohol, wędliny czy też różnego rodzaju kosmetyki. Powoduje, że pieczywo i ciasta są elastyczne i pulchne. Ze względu na wiele modyfikacji w uprawie zbóż, a zwłaszcza pszenicy, przez wiele osób nie jest dobrze tolerowany i trawiony. Białko gliadyna ma podobną strukturę morfologiczną do tkanki tarczycowej i stanowi jedną z frakcji tworzącej gluten. Przyjmuje się, że gliadyna zawarta w glutenie może powodować produkcję przeciwciał przeciwko niej przez układ immunologiczny, a powstałe antyciała mogą atakować tarczycę. Układ odpornościowy może przez pomyłkę zaatakować nie tylko gluten, ale też właśnie tarczycę i powoli ją niszczyć powodując stan zapalny. Często dzięki diecie bez glutenu możliwy jest spadek przeciwciał. Bez obaw, pokarmy z pszenicy. nie zawierają takich właściwości odżywczych, których nie bylibyśmy w stanie dostarczyć z innych pokarmów. Jest wiele naturalnych produktów nie zawierających pszenicy, bezglutenowych, które warto włączyć do swojej diety i zawierają one jeszcze więcej wartości odżywczych, jak np. kasza gryczana, amarantus, komosa ryżowa. Często podkreśla się również duży związek Hashimoto i celiakii lub nadwrażliwości na gluten, dlatego zastosowanie diety bezglutenowej może okazać się zasadne. Warto jednak zawsze wcześniej przeprowadzić diagnostykę w tym kierunku.

Suplementacja w Hashimoto:

  •  Witamina D3– zmniejsza wytwarzanie cytokin prozapalnych oraz wpływa na regulację układu odpornościowego. Jej niedobory bardzo często występują u osób z Hashimoto. Zaobserwowano, że im ktoś ma niższy poziom witaminy D3, tym wyższy poziom TSH. Dodatkowo niedobór witaminy D3 u osób z Hashimoto może zaburzać absorpcję wapnia w jelitach. Jej źródłem są tłuste ryby morskie, mięso, produkty mleczne, a także promieniowanie UVB. Jednak bardzo często potrzebna jest suplementacja, zwłaszcza w okresie od września do kwietnia. Jeśli ktoś nie lubi łykać tabletek dobrą opcją jest właśnie witamina D3 w kropelkach. Najlepiej suplementować ją do śniadania.
  • Selen – wchodzi w skład wielu enzymów-selenoprotein i bierze udział w metabolizmie hormonów tarczycy. Uczestniczy w budowie peroksydazy glutationowej, która ma silne właściwości antyoksydacyjne i chroni tarczycę przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu czy nadtlenku wodoru. Selen bierze również udział w dejodynazie, w której zachodzi konwersja T4 do aktywnej T3. Jego niedobór może wpływać na uszkodzenie struktury tarczycy, obniżenie aktywnej T3 i nasilenie przebiegu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Jednak, aby selen spełniał swoją funkcję, niezbędna jest prawidłowa podaż jodu. Długotrwały niedobór selenu może być przyczyną złej przyswajalności jodu, co nasila rozwój objawów niedoczynności tarczycy.
  • Cynk – działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Przy jego niedoborze podnoszą się przeciwciała ATPO i ATG. Wchodzi w skład białek receptorowych trójjodotyroniny, a wiec jego niedobór wpływa także na obniżone stężenie hormonów tarczycy, a co się z tym wiąże spada spoczynkowe tempo przemiany materii. Wchłanianie tego pierwiastka może być utrudnione podczas długo trwałej suplementacji dużych dawek miedzi.
  • Magnez – stężenie magnezu i czerwonych krwinek wykazuje dodatnią korelację z wartościami T4. Magnez uwrażliwia komórki na działanie insuliny, a niedoczynność tarczycy często łączy się z insulinoopornością. Dodatkowo pomaga uspokoić układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Oprócz suplementacji doustnej dobrze mogą sprawdzić się tutaj także kąpiele lub moczenie stóp w chlorku magnezu, chociaż nie udowodniono czy i ile magnezu się wchłania przez skórę. Jednak takie kąpiele wpływają relaksująco na nasz organizm, obniżają napięcie i chociaż z tego powodu warto je stosować.
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 – poprawiają konwersję T4 do T3 w wątrobie i wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy oraz zmniejszają stany zapalne. Dodatkowo pomagają zmniejszyć lipogenezę.
  • Jod – wchodzi w skład hormonów tarczycy, potrzebny jest do wytwarzania tyroksyny i trójjodotyroniny oraz prawidłowej pracy tarczycy. Jego niedobór skutkuje niewystarczającą ich produkcją, co najpierw powoduje wzrost stężenia TSH, a następne obniżenie poziomu hormonów tarczycowych. Ponadto niedobór jodu powoduje ograniczenie wzrostu oraz powiększenie gruczołu tarczycy i powstanie wola. Jednak należy z nim szczególnie uważać, bo o ile przy samej niedoczynności tarczycy może pomóc, to już w przypadku Hashimoto może zaszkodzić poprzez nasilenie odpowiedzi zapalnej układu odpornościowego.
  • Żelazo – składnik peroksydazy jodującej, biorącej udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego niedobór wpływa na obniżoną produkcję hormonów tarczycy, pogorszenie ich konwersji oraz wzrost TSH. Przy niedobrze na początku trzeba postawić na dietę i naturalne produkty, np. większą ilość czerwonego mięsa w diecie, wątróbkę, sok z pokrzywy czy buraki. Dobrze sprawdza się zakwas z buraków lub sok z buraka. Żeby zwiększyć przyswajalność żelaza, dobrze jest łączyć produkty bogate w żelazo, jak mięso, z produktami bogatymi w witaminę C, jak natka pietruszki. Z suplementacją żelaza należy bardzo uważać i stosować w wyjątkowych sytuacjach, ponieważ nadmiar żelaza jest toksyczny.
  • Witamina B12 – niedokrwistość wynikająca z niedoboru witaminy B12 bardzo często współwystępuje z Hashimoto. Jej źródłem są mięso, mleko, jajka, ryby. Nie występuję w produktach roślinnych.
  • Antyoksydanty (np. witaminy A, E C) – zmniejszają stres oksydacyjny, walczą z wolnymi rodnikami, które negatywnie wpływają na tarczycę. Znajdziemy je przede wszystkim w różnego rodzaju warzywach i owcach, a dodatkowo można postawić na suplementację Acai czy Aceroli.
  • Probiotyki – Istnieje silna korelacja między Hashimoto, a problemami jelitowymi,z tego względu zadbanie o prawidłową mikroflorę jelitową jest konieczne dla poprawy stanu zdrowia. Pomogą tutaj naturalne probiotyki jak kapusta kiszona, ogórki czy inne warzywa np. cytryny. Jednak bardzo często potrzebna jest suplementacja. Można kupić probiotyki w tabletkach lub w płynie czy shotach. Płynna forma jest dobra dla osób, które mają problem z połykaniem tabletek lub dla dzieci, które nie chcą łykać tabletek. Z tego względu fajną opcją będą esencje probiotyczne czy pojednycze shoty, które można wypić na raz i łatwo ze sobą zabrać w podróż. Wielką zaletą probiotyków w formie płynnej jest to, że w porównaniu do probiotyków w tabletkach czy kapsułkach nie muszą przechodzić szeregu procesów, które dają lifilizowaną biomasę, jak np. suszenie, co może mieć potencjalnie niekorzystny wpływ na stan fizjologiczny drobnoustrojów. Produkty w formie płynnej zawierają aktywne bakterie zdolne do natychmiastowego zasiedlania naszych jelit. Dodatkowo wybierając probiotyki w postaci płynnej możemy dostarczyć naszemu organizmowi postbiotykyki, czyli substancje będące produktem metabolizmu bakterii.
  • Promocja!
    Stara cena:34,99  Nowa cena:29,99 
  • Antyzapalne przyprawy: kurkuma, imbir, bazylia, oregano, szałwia, cynamon.
  • Herbaty ziołowe – przede wszystkim warto wesprzeć wątrobę i jelita, bo to m.in. w nich zachodzi konwersja hormonów tarczycy, a dodatkowo układ odpornościowy jest bardzo powiązany z jelitami. Można kupować pojedyncze zioła do picia, ale też ciekawą opcją będą mieszanki, gdzie poszczególne zioła wspierają swoje działanie. Warto zwrócić uwagę na herbatkę oczyszczającą wątrobę, wspierającą pracę jelit czy na dobre trawienie m.in. ze względu na zawartość mniszka lekarskiego, kocanki, krwawnika prawoślazu, majeranku, karczocha. Ciekawą opcją jest też herbatka ziołowa wspierająca pracę tarczycy, ale ze względu na lukrecję, osoby z nadciśnieniem, powinny z nią uważać. I uwaga! Zioła mają dobre działanie, pomagają wyregulować wiele procesów w organizmie, ale też należy uważać, ponieważ nie są obojętne dla organizmu. To nie zwykła herbatka. Z tego względu nie wolno z nimi przesadzać i stosować non stop, ale rotacyjnie, ponieważ w nadmiarze mogą zaszkodzić.

Toksyny i ich wpływ na funkcję tarczycy

Różnego rodzaju toksyny, metale ciężkie, substancje i związki chemiczne towarzyszą nam codziennie. Nie da się ich w stu procentach uniknąć, ale warto minimalizować ich udział w naszym życiu w jak największym stopniu, ponieważ negatywnie wpływają na nasz organizm, w tym zaburzają pracę tarczycy.

Ksenoestrogeny- gdzie występują i dlaczego warto ich unikać.

Wśród substancji chemicznych wyróżniamy ksenoestrogeny, które imitują działanie estrogenu w naszym organizmie. Działają, jak nasze naturalne estrogeny, zaburzają naturalną równowagę hormonalną i pracę całego układu endokrynologicznego. Dodatkowo ksenoestrogeny oraz inne obce hormony mają tendencję do kumulowania się w tkankach organizmu, głównie w tkance tłuszczowej. Częsty kontakt z tymi substancjami prowadzi do nadmiaru estrogenów w naszym organizmie, co negatywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, pracę nadnerczy i tarczycy. Może również doprowadzić do powstania m.in.: wad wrodzonych, raka, bezpłodności, endometriozy, PCOS czy otyłości. Do ksenoestrogenów zaliczanym BPA (bisfenol A), który blokuje działanie hormonów tarczycy i jest antagonistą T3. Odpowiedzialny jest za powstawanie chorób układu rozrodczego, raka i zaburzeń rozwoju. Znajduje się m.in. w plastikowych butelkach, puszkach, rachunkach ze sklepu. Z tego względu należy jak najbardziej ograniczyć ilość plastiku w naszym życiu. Na zakupy warto zabierać materiałowe, bawełniane torby. Natomiast posiłki do pracy zabierać w szklanych pojemnikach, lub w wielorazowych pojemnikach plastikowych, pozbawionych BPA.

Czy kosmetyki mogą wpływać na zdrowie tarczycy?

Kiedy wejdziemy do łazienki, znajdziemy tam całe mnóstwo produktów do codziennej pielęgnacji. Od mydeł, szamponów, po lakiery do włosów czy paznokci. Wszystko, co ma sprawiać, żebyśmy wyglądali pięknie i zdrowo. Jednak to co ma pozytywnie wpływać na nasz wygląd zewnętrzny, często nie służy naszemu zdrowiu. Pamiętajcie, że przez skórę groźne chemikalia zawarte w kosmetykach, przedostają się od razu do krwi i mogą wywołać różne negatywne konsekwencje.

Dlatego warto sięgać po kosmetyki z naturalnym składem. Dobrym rozwiązaniem będą też kosmetyki probiotyczne, które pozytywnie wpływają na nasz mikrobiom.

 

Czy sprzątanie może być groźne dla naszego zdrowia?

Wszyscy chcemy mieć czysty i pachnący dom, jednak sprzątanie przy użyciu chemicznych środków czystości może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Chemiczne substancje zawarte w takich środkach mogą obciążać organizm i obniżać zdolność do detoksykacji. Po za tym są na tyle silne, że skutecznie wyjaławiają sprzątane powierzchnie, usuwając nie tylko złe, ale i dobre bakterie.

Dlatego, jeśli zależy nam na czystym domu, ale też na zdrowiu naszym i naszych bliskich, powinniśmy zamienić kolorowe butelki wypełnione groźną dla zdrowia chemią, na bezpieczne i naturalne środki czystości.

Możemy sami zrobić takie specyfiki, wykorzystując takie produkty jak: ocet, soda, boraks, czy naturalne olejki eteryczne.

Lub skorzystać o oferty gotowych, naturalnych i całkowicie bezpiecznych środków czystości.

 

Czy styl życia, może wpływać na zdrowie? 

Nasz styl życia, to jak żyjemy, ile śpimy, trenujemy, odpoczywamy, ile czasu przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególną uwagę polecam zwrócić na 3 aspekty:

  • Aktywność fizyczna – uprawiaj taką aktywność fizyczną, jaka sprawia Ci przyjemność. Nie podążaj za modą, że teraz wszyscy muszą trenować na siłowni. Lubisz biegać, biegaj. Lubisz tańczyć, tańcz. Lubisz jeździć na rowerze, rób to. Znajdź coś, co sprawia Ci radość! Nie zmuszaj się do 5 ciężkich treningów w tygodniu na siłowni. Stres tym spowodowany przyniesie więcej szkody niż pożytku. Rób to dla przyjemności. Wyjdź na spacer, popływaj na basenie, wybierz się na przejażdżkę rowerową.
  • Sen – wysypiaj się. Śpij w przeznaczonym na tę czynność czasie. Organizm najlepiej regeneruje się w godzinach 22/23 – 2/3 w nocy. Wtedy zachodzą najważniejsze procesy, reguluje się praca hormonów, wydziela się najwięcej melatoniny. Właśnie w tych godzinach, organizm regeneruje się najlepiej. Dodatkowo przed snem ogranicz korzystanie z telefonu, komputera, telewizji. Niebieskie światło zaburza wydzielanie melatoniny. Przed snem weź relaksującą kąpiel z dodatkiem soli magnezowej i spędź ten czas z bliską osobą.
  • Stres- Przyczyna większości chorób. Wiadomo nie da się go całkowicie wyeliminować z życia, ale warto spróbować go ograniczyć i nauczyć sobie z nim radzić. To bardzo ważne dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia.

Hashimoto nie da się całkowicie wyleczyć, ale można zminimalizować objawy, czuć się dobrze i cieszyć się życiem. Ja jestem tego dowodem. Uważam, że niezbędna jest do tego zmiana stylu życia, odżywiania się, aktywność fizyczna, zwrócenie większej uwagi na środowisko, w którym przebywamy i postrzeganie świata.

Bibliografia:

      1. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Kotulska E., „Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto”
      2. Ratajczak A.E., Moszak M., Grzymisławski M., „Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto”
      3. Kus K., Zielińska K., Zaprutko T., Ratajczak P., Nowakowska E., „Choroba Hashimoto – efektywność diety bezglutenowej”
      4. Zagrodzki P., Kryczyk J., „Znaczenie selenu w leczeniu choroby Hashimoto”
      5. Borawska M.H., Markiewicz-Żukowska R., Dziemianowicz M., Socha K., Soroczyńska J., „Wpływ nawyków żywieniowych i palenia papierosów na stężenie cynku w surowicy krwi kobiet z choroba Hashimoto.”
      6. Stolińska H., Wolińska D., „Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy.”
      7. Omeljaniuk W.J., Dziemanowicz M., Naliwajko S.K., Bartosiuk E., Markiewicz-Żukowska R., Borawksa M.H., „Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto.”
      8. Przybylik-Mazurek E., Hubalewska-Dydejczyk A., Huszno B., „Niedoczynność tarczycy na tle autoimmunologicznym”.
      9. Łącka K., Maciejewski A., „Współczesne poglądy na temat etiopatogenezy autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (choroby Hashimoto).”
      10. Janczy A., Małgorzewicz S., „Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto.”
      11. Cabot S., Jasinska M., “Leczenie Chorób Tarczycy. Holistyczne Metody Poprawy Pracy Tarczycy”
      12. Wentz I., M. Nowosadzka, „Zapalenie Tarczycy Hashimoto”
      13. Wentz I., „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.”

 

Facebook Twitter Google+

Powiązane newsy