10 sposobów na poprawę odporności

10 sposobów na poprawę odporności

Wpływ na naszą odporność ma mnóstwo czynników. Zaliczamy tu m.in.: ogólny stan zdrowia, choroby przewlekłe, odżywienie organizmu, stosowane leki i suplementy, aktywność fizyczną, środowisko, w którym żyjemy. Z tego względu warto dbać o siebie cały czas i pamiętać o profilaktyce, żeby zminimalizować ryzyko przeziębienia w okresie jesienno-zimowym, a nie szukać cudownego leku lub sposobu na szybkie wyzdrowienie. Zawsze podstawą jest działanie profilaktyczne, a nie doraźne i wybiórcze, ponieważ tylko wtedy możemy zapewnić trwałą poprawę naszej odporności.

 

Jak w 10 krokach poprawić swoją odporność?

1. Bogato-odżywcza dieta

Ogromną rolę odgrywa nasz sposób odżywiania, ponieważ ok. 80% układu odpornościowego znajduje się w jelitach i o niego szczególnie trzeba zadbać. Należy postawić na prawdziwe, naturalne jedzenie bogate w składniki odżywcze. Zadbać o odpowiednią ilość produktów zawierających białko (mięso, ryby, nabiał, jajka), węglowodany (kasze, strączki, ziemniaki, ryż), zdrowe tłuszcze (orzechy, awokado, oliwa z oliwek) oraz różnokolorowe warzywa i owoce. Wyrzucić z diety wysoko przetworzone, gotowe produkty, bogate w cukier i tłuszcze trans (słodycze, słone przekąski, słodkie napoje, alkohol, napoje energetyczne). Jeśli, cały rok będziemy dbać o to, co jemy i pijemy, nasz organizm będzie silny, odżywiony i łatwiej będzie radził sobie z wszelkimi przeziębieniami. Dobrze odżywiony, wzmocniony od środka, odpłaci nam się dobrym zdrowiem. Tu szczególnie warto uwzględnić:

  • Kiszonki i zakwas buraczany
  • Czosnek
  • Cebulę
  • Imbir
  • Natkę pietruszki
  • Kiełki
  • Kaszę gryczaną i jaglaną
  • Orzechy
  • Olej z czarnuszki
  • Soki owocowe, zwłaszcza z aronii, buraka, malin i czarnej porzeczki

2. Herbaty ziołowe

Można kupić pojedyncze herbatki ziołowe, takie jak:

  • kwiat czarnego bzu – wspiera odporność
  • tatarak – poprawia trawienie i pracę układu pokarmowego
  • rumianek – na trawienie, uspokojenie,
  • lipa – na suchy kaszel, drapanie w gardle, przeziębienie bez gorączki,
  • tymianek – na mokry kaszel, wydzielinę w drogach oddechowych, wsparcie gospodarki hormonalnej u kobiet,
  • szałwia – na anginę, zapalenie gardła, infekcje jamy ustnej
  • owoc cytryńca chińskiego – na wzmocnienie pracy nerek, przy częstych infekcjach pęcherza, na bezsenność
  • korzeń prawoślazu – na suchy kaszel, chrypkę, wrzody żołądka, nadżerki, problemy z zaparciami, właściwości antybakteryjne
  • owoc głogu – dobry na serce, poprawia krążenie, dobry dla osób, które mają problem z trawieniem tłuszczy i białek
  • karczoch – wspiera prawidłowe trawienie
  • mniszek lekarski – ma działanie probiotyczne, wspomaga pracę wątroby

 

A można  kupić też gotowe mieszanki ziołowe w postaci herbat. Warto zwrócić uwagę na:

  • Herbatka ziołowa na dobrą perystaltykę – ze względu na zawartość m.in. prawoślazu, karczocha, mniszka, pokrzywy, majeranku
  • Herbatka ziołowa na dobre trawienie – ze względu na zawartość m.in. pokrzywy, mniszka, nagietka, mięty
  • Herbatka ziołowa na zdrowe gardło – ze względu na zawartość m.in. podbiału, tymianku, prawoślazu, rumianku, majeranku, czarnego bzu, pączków sosny
  • Herbatka ziołowa silny organizm – ze względu na zawartość m.in. czarnego bzu, pokrzywy, nagietka, mniszka, tataraku

Takie herbaty będą nas nie tylko rozgrzewały w chłodniejsze dni, ale też wesprą odporność i funkcjonowanie naszego organizmu.

3. Witamina D

W znaczny sposób wpływa na nasz układ odpornościowy. Badania dowodzą, że osoby z niskim poziomem witaminy D3 częściej zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Podstawowym i najlepszym źródłem witaminy D3 jest oczywiście słońce, a dokładniej promieniowanie UVB. Jednak w obecnych czasach bardzo mało ludzi przebywa na słońcu w tym czasie, w którym zachodziłaby główna produkcja witaminy D, czyli pomiędzy 12 a 15. Warto wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę D (jaja, produkty mleczne, tłuste ryby)jednak i to może nie wystarczyć. Jest to witamina, którą w większości przypadków trzeba suplementować, zwłaszcza w okresie od września do kwietnia. Jej przyswajanie można poprawić, gdy przyjmujemy ją w towarzystwie tłuszczy, innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wapnia. Dawka jest uzależniona od poziomu witaminy D we krwi. Najlepiej suplementować ją do śniadania.

 

4. Kwasy tłuszczowe omega 3 (EPA i DHA)

Działają przeciwzapalnie, mają silne właściwości antywirusowe i hamują namnażanie się wirusa grypy w komórkach. Źródłem omega 3 są przede wszystkim ryby morskie, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie. Często zalecana jest suplementacja w ilości ok. 1g (łącznie EPA + DHA). Wybierając preparat należy sprawdzić, jaka jest zawartość EPA i DHA, ponieważ w zależności od suplementu może ona być bardzo zróżnicowana.

 

5. Witamina E

Działa przeciwzapalnie, jest silnym antyoksydantem i walczy z wolnymi rodnikami, które niszczą nasze komórki. Badania sugerują, że może skracać czas przeziębienia i zmniejszać ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Jej źródłem są m.in. oliwa z oliwek, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, migdały, kiełki, rośliny strączkowe, awokado, zielone warzywa liściaste, owoce jagodowe.

 

6. Żelazo

Jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jego niedobór zwiększa ryzyko infekcji i wpływa na obniżenie zdolności bakteriobójczych organizmu. Wpływa na wzrost, rozwój i regenerację tkanek. Żelazo znajdziemy w wątróbce, wołowinie, wieprzowinie, jajkach, pestkach dyni, amarantusie czy kakao i czekoladzie. Dobrze sprawdza się też zakwas, lub sok z buraków. Warto też łączyć w posiłku produkty bogate w żelazo z witaminą C, czyli np. jedząc obiad z mięsem/jajkami dodać do tego warzywa bogate w witaminę C lub suplement ją zawierający np. Acerolę.

 

7. Laktoferyna

Glikoproteina odpowiedzialna za wiązanie jonów żelaza. Występuje w wydzielinach organizmu np. mleku, łzach, ślinie. Ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na stan mikroflory jelitowej. Może być przyjmowana profilaktycznie lub już w okresie przeziębienia.

 

8. Probiotyki

To żywe drobnoustroje, które podane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Badania dowodzą, że podawanie preparatów probiotycznych może zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych i złagodzić ich przebieg. Probiotyki można kupić w formie kapsułek, tabletek, proszku lub w postaci płynnej. Produkty w formie płynnej zawierają aktywne bakterie zdolne do natychmiastowego zasiedlania naszych jelit.

 

  • Promocja!
    Stara cena:34,99  Nowa cena:29,99 

9. Woda

Nie wolno zapominać o wodzie! Odwodniony organizm jest osłabiony i łatwiej łapie różne infekcje. Dlatego pamiętajmy o regularnym piciu wody. Warto postawić głównie na wody średnio lub wysokomineralizowane bogate dodatkowo w różne składniki mineralne, jak np. wapń i magnez.

 

10. Sen

Chroniczne niedosypianie obniża naszą odporność oraz rozregulowuje hormony głodu i sytości. Wtedy zaczynamy też zajadać zmęczenie, męczy nas głód cukrowy, pobudzamy się kawą lub energetykami, a nadmiar cukru obniża odporność.

 

Antybiotyki na infekcję bakteryjną

 

Warto pamiętać, że antybiotyki stosujemy tylko, gdy mamy zakażenia bakteryjne, a nie infekcję wirusową. Przeziębienia to właśnie najczęściej infekcje wirusowe. Stosowanie antybiotyku w takim przypadku, nie ma sensu, gdyż antybiotyk nie działa na wirusy. Przy następnej infekcji, kiedy Wasz lekarz będzie chciał przepisać Wam antybiotyk, dopytajcie na jakiej podstawie wydaje takie zalecenia i na jaką bakterię.  Antybiotyki bardzo mocno niszczą naszą mikroflorę jelitową, którą trudno później odbudować, a to ona odpowiada za naszą odporność. Więc jeśli jest taka konieczność, to oczywiście trzeba zastosować antybiotyk według zaleceń lekarza, ale jeśli nie ma wskazań to nie należy tego robić, bo wtedy bardziej sobie zaszkodzimy. I pamiętajmy, nawet jeśli przyjmujemy antybiotyk przez krótki okres czasu, probiotykoterapia to konieczność. Zarówno podczas brania antybiotyków, jak i po.

 

Okres jesienno-zimowy to szczególny czas, kiedy mogą nas dopaść różne przeziębienia i infekcje. Z tego względu konieczne jest działanie profilaktyczne, które wzmacnia układ odpornościowy, a nie tylko działanie doraźne, gdy już coś nas zaatakuje. W tym celu warto postawić na zdrowy styl życia, odżywczą dietę, aktywność fizyczną i odpowiednio dobraną suplementację.

 

Bibliografia:

  1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulujące działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy”. Now Lek 2013., 82(3), 222-231
  2. Fuhrman J., „Super odporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie”
  3. Żak-Cyran B., „Wzmacniaj organizm prostym pożywieniem”

Facebook Twitter Google+

Powiązane newsy