Kolagen- najczęściej zadawane pytania

Kolagen- najczęściej zadawane pytania

Co warto wiedzieć o kolagenie?

Po 25. roku życia zdolność wytwarzania kolagenu w organizmie zaczyna spadać, dlatego warto włączyć suplementację, aby zadbać o jego uzupełnienie. Również wzmożony wysiłek fizyczny oraz stres mogą powodować zaburzenia w procesie tworzenia kolagenu.

Kolagen jest najważniejszym białkiem człowieka i główną częścią podstawy tkanki łącznej organizmu – stanowi 30 proc. wszystkich białek obecnych w organizmie i 70 proc. masy białek skóry. Bierze on aktywny udział w funkcjach życiowych prawie wszystkich układów, narządów i tkanek. Odpowiada za utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia skóry oraz odnawianie jej komórek. Włókna kolagenowe są fundamentalnym budulcem m.in. tkanek łącznych, kości, stawów, skóry, ścięgien czy rogówki oka.

Hydrolizowany kolagen do picia zawiera wyjątkowy skład aminokwasów: glicyny, proliny i lizyny, które dzięki wyjątkowej strukturze przestrzennej i dużej liczbie wiązań nadają cząsteczce kolagenu wytrzymałość na rozciąganie.

Dlaczego kolagen HYDROLIZOWANY, a nie NIEHYDROLIZOWANY

Wchłanialność kolagenu niehydrolizowanego jest bardzo niska (na poziomie 2% do 4%) ze względu na brak enzymu o nazwie kolagenaza. Kolagen niehydrolizowany nie powinien być polecany ponieważ jest praktycznie nietrawiony przez organizm ludzki. Taki kolagen jest stosowany jako wypełniacz tanich wyrobów mięsnych.

 

 Czy kolagen hydrolizowany jest bezpieczny?

Amerykański departament USDA odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności oraz odpowiednia dyrektywa UE jednoznacznie określiły, że hydrolizaty kolagenu są wyjątkowo pożytecznymi i bezpiecznymi produktami dopuszczonymi do spożywania przez ludzi.

 

Jakie jest pochodzenie kolagenu?

Wołowy.

 

Czy kolagen rybi jest lepszy od wołowego?

Różnica jest nieznaczna w składzie aminokwasów na korzyść rybiego, ale to są ilości śladowe, wiec

można przyjąć, że nie robi to różnicy. Mało istotne jest z jakiego zwierzęcia jest pozyskiwany kolagen. Najważniejsza jest hydroliza kolagenu. To znaczy – na jak małe „kawałeczki” został podzielony łańcuch białkowy jakim jest kolagen, tak aby był łatwo i szybko przyswajalny. Jeżeli cząsteczki są zbyt duże to organizm je wydali, zanim je wchłonie. Najwyższa dostępna obecnie hydroliza to 2000Da (dwa tysiące daltonów). Im wyższa hydroliza tym mniejsza wielkość cząsteczki. Daltony to jednostka wagi molekularnej cząsteczki – więc kolagen o hydrolizie 3500Da ma większe cząsteczki i jest mniej przyswajalny niż kolagen o hydrolizie 2000Da. Nasz kolagen i ma właśnie hydrolizę na poziomie 2000Da, co daje aż do 95%wchłanialności.

Czy Kolagen mogą spożywać kobiety w ciąży?

Suplementacja kolagenu w ciąży jest bezpieczna, jednak każdy przypadek należy omówić indywidualnie z lekarzem prowadzącym.

 

Czy kolagen mogą spożywać kobiety karmiące piersią?

Suplementacja kolagenu u kobiet karmiących piersią jest bezpieczna, jednak każdy przypadek należy omówić indywidualnie z lekarzem prowadzącym.

 

Czy kolagen mogą spożywać dzieci?

Kolagen nie jest produktem przeznaczonym dla dzieci. Suplementację rekomendujemy rozpocząć najwcześniej po 25. roku życia

 

Czy kolagen jest polecany osobom które chcą zredukować swoją wagę?

Tak. Bardzo często osoby na diecie redukcyjnej zapominają o odpowiedniej proporcji białka w codziennych posiłkach, to powoduje, że oprócz masy tłuszczowej, tracą również masę mięśniową, mają dużo mniej energii, a skóra staje się mniej elastyczna i obwisła. Jedna porcja Collagen Gold Shot to aż 10g białka w jednej porcji. Po za tym kolagen zadba o odpowiednie nawilżenie i napięcie skóry.

 

Czy kolagen jest polecany sportowcom?

Tak. Kolagen odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o zadbanie o stawy u sportowców, wpływa na budowę i utrzymanie masy mięśniowej, a także zmniejsza ryzyko kontuzji. Więcej na ten temat dowiesz się z naszego artykułu: Kolagen w diecie sportowca.

 

Jakie są przeciwwskazania do stosowania kolagenu?

Przeciwwskazaniem do stosowania Collagenu jest alergia na którykolwiek składnik Collagen Gold Shot.

 

Czy kolagen mogą spożywać osoby z Hashimoto?

Tak. Osoby z Hashimoto mogą stosować kolagen. Osoby z Hashimoto często skarżą się na bóle mięśni i stawów, osłabienie, wypadanie włosów, pojawianie się zmian skórnych. Stosowanie kolagenu może pomóc uporać się z tymi przykrymi dolegliwościami.

 

Czy kolagen jest odpowiedni dla alergików?

Kolagen nie zawiera glutenu, laktozy, czy cukru, dlatego jest wyjątkowo dobrze tolerowany przez alergików. Uważać muszą osoby uczulone na którykolwiek ze składników Collagen Gold Shot.

 

Czy kolagen mogą spożywać osoby z Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów?

Tak. W jednym z badań wykazano, że kolagen pomaga pacjentom cierpiącym na RZS. Dzięki swoim właściwościom kolagen wspomaga regenerację stawów i pozwala chrząstce stawowej na prawidłową pracę. Pozwala to na zmniejszenie dolegliwości takich jak np. ból, sztywność stawów i przykurcze.

 

Jakie są zauważalne efekty stosowania kolagenu?

  • spłycenie zmarszczek,
  • poprawa jędrności i elastyczności skóry na całym ciele,
  • regeneracja zniszczonych włosów oraz paznokci,
  • redukcja przebarwień skóry,
  • zmniejszenie widoczności cellulitu i rozstępów,
  • niwelowanie takich zmian skórnych jak wypryski,
  • więcej energii,
  • szybsza regeneracja po treningu.

Kiedy zacznę zauważać pierwsze efekty stosowania kolagenu?

To jest bardzo indywidualna sprawa i często zależy od wieku, płci, czy stanu zdrowia. Niektórzy  nasi klienci zauważają pierwsze efekty już po 14 dniach stosowania, inni na efekty czekają od 1-3 miesięcy.

 

Jak długo powinna trwać kuracja kolagenem?

Minimalny czas kuracji kolagenowej, po której powinny pojawić się widoczne i odczuwalne efekty to 30 dni. Natomiast w niektórych przypadkach, jak np. osoby chore na RZS, potrzebna jest 6 miesięczna kuracja.

 

Jakie witaminy i w jakich ilościach występują w Collagen Gold Shot?

kolagen witaminy

 

Czy kolagen się wchłania, czy jest trawiony w żołądku?

Hydrolizowany kolagen posiada w sobie bardzo krótkie bioaktywne peptydy, które w żołądku zamieniają się aminokwasy (prolinę, hydroksyprolinę, lizynę). Wchłaniają się one w jelicie cienkim na poziomie 95 proc., skąd wraz z krwią transportowane są do układów, narządów i tkanek. Dla porównania kolagen niebędący hydrolizatem wchłania się na poziomie 4 proc.

 

Czy spożywanie galaretek, czy zimnych nóżek może skutecznie zastąpić suplementację kolagenem?

Przyswajalność kolagenu z konsumowanej żelatyny (np. galaretek owocowych) jest mniejsza niż 3-4%, a nieco tylko wyższa z auszpików, „zimnych nóżek”, golonek, wielu podrobów, rozgotowanych chrząstek, głowizny i wszelkich innych jadalnych fragmentów skóry i innych tkanek zwierzęcych, w których białkami dominującymi są proteiny kolagenowe. Dlatego warto te produkty uwzględnić w codziennej diecie. Jednak, żeby taka kuracja mogła być skuteczna, należałoby te produkty spożywać regularnie i większych ilościach. Dlatego też zdecydowanie lepszym sposobem na uzupełnienie braku kolagenu będzie kuracja Collagenem Gold Shot, którego wchłanialność jest na poziomie 95%.

21. Czym wyróżnia się kolagen Collagen Gold Shot na tle konkurencji?

Po pierwsze ma prosty i naturalny skład. Ponadto cechuje się wysoką wchłanialnością 95%. A także ma najwyższą bezpieczną dawkę 10 000 mg, dodatkowo ma pyszny, owocowy smak!

Czy Collagen Gold Shot jest smaczny?

Tak. Nasi klienci potwierdzają, że nasz Collagen Gold Shot jest bardzo smaczny. Określają go jako: pyszny, słodki, owocowy.

Facebook Twitter Google+

Powiązane newsy