Sałatka caprese z awokado i olejem z pestek dyni

Taka sałatka to idealny pomysł na zdrowe, smaczne i sycące danie.  Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Żeby sałatka miała wyjątkowy smak warto wybrać najlepsze składniki: pomidory malinowe, dojrzałe awokado odmiany Hass, naturalny ocet jabłkowy (niefiltrowany, mętny), oraz tłoczony na zimno olej z pestek dyni. Zielonkawy kolor oleju świetnie komponuje się z innymi składnikami sałatki, a jego bogaty, złożony aromat, świetnie podkręca jej smak.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki.
  • 2.Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plasterki.
  • 3.Pomidora, mozzarellę i awokado ułożyć na talerzu.
  • 4.Udekorować listkami natki pietruszki.
  • 5.Skropić octem jabłkowym i olejem z pestek dyni
  • 6.Przyprawić solą i pieprzem.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 dojrzałe awokado
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • sól, pieprz
Udostępnij przepis