Żurek na zakwasie ryżowym

Zakwas ryżowy jest dostępny tylko w naszych sklepach stacjonarnych.

  • BRAK

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie warzywa umyć, obrać i zalać wodą. Następnie dodać przyprawy. Gotować po przykryciem około 40 minut.
  • 2.Po tym czasie warzywa i przyprawy wyłowić z wody.
  • 3.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • 4.Po 20 minutach wyłowić kiełbasę, dodać zakwas i zagotować.
  • 5.Przyprawić chrzanem czosnkiem przeciśniętym przez praskę,majerankiem i solą.
  • 6.Opcjonalnie, można wkroić plasterki ugotowanej wcześniej marchewki.
  • 7.Żurek podawać z jajkiem, plasterkami kiełbasy i natką pietruszki

Składniki:

  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek pieprzu
  • 1,5 litra wody
  • 4 białe kiełbasy (surowe)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 zakwas ryżowy PRIMA ZDROWIE
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • 6 jajekna twardo
  • sól
Udostępnij przepis